[...] pozytywnych rzeczy i wsumie dieta ckd mi odpowiadala: posilki fajne szybkie smaczne , po skonczeniu ckd pierwszy tyd nie liczylem kcl, tylko wegle 60 g/dzien ale jadlem bialka i tluszcze ile mialem ochote poprostu uwazalem ze nie powinienem chodzic glodny , bo jestem przeciez po redukcji 3 miesiecznej i troche moge sobie pozwolic , a na [...]
Gainer, czyli odżywka węglowodanowo białkowa - służyć ma właśnie uzupełnieniu tego typu brakom o jakich tutaj napisałeś. Co innego jeśli ludzie kupują taką odżywkę i liczą na to, że w magiczny sposób, dzięki piciu 1-2 szejków dziennie zaczną (przy słabym, nieliczonym jedzeniu) nagle nabierać masy jak tuczone, hodowane prosiaki....a co innego, jak [...]
Odżywkę białkową stosujesz według braków w swoim pożywieniu. Na początek warto więc wyliczyć swoje dzienne zapotrzebowanie, np. za pomocą tego wzoru: https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne__jak_je_wyliczy%C4%87-t276436.html Następnie ustalić odpowiedni podział makroskładników (białka, tłuszcze, węglowodany), który będzie różny w zależności [...]
Zastosowanie biała ( odżywki białkowej ) przeważnie uzależnione jest od tego, ile białka brakuje nam w diecie, jak i od pory dnia, w której to chcemy zastosować odżywkę. Podam Ci prosty przykład. Zakładając że Twoja dieta posiada około 160 g białka na dobę, a z jedzenia dostarczasz 100 g białka, to z prostego rachunku matematycznego wynika, że [...]
Nie wiem jeszcze ile ważysz i jaki jest Twój % tkanki tłuszczowej, ale taka proporcja składników odżywczych powinna być dla Ciebie ok. przy tej opcji: -ok. 1,5 g białka na kg masy ciała -ok. 150 g węglowodanów -reszta tłuszcz
bialko jajka 100 g - ww 0,5 b 11 t 0 zoltko jajka 100 g - ww 0 b 15,5 t 28 zoltko faktycznie w 100g ma wiecej bialka lecz w jajku znajduje sie 2 razy wiecej bialka niz zoltka z jednego jajak uzyskasz srednio : 4,5 g bialka z bialka jajka 3 g bialka z zoltka jajka czyli w praktycze w jajku wiecej bialka jest w bialku, w zoltu [...]
Mutant Mass jest typową odżywką węglowodanowo-białkową, której zadaniem jest uzupełnienie braków białka i węglowodanów w diecie osób, które nie mają czasu, ochoty, czy możliwości, przygotowania, zjedzenia posiłku. Zawiera on w 100 g: - 20 g białka, - 70 g węglowodanów, - 5,4 g tłuszczów. W skład białek wchodzi 10 różnych frakcji: - izolat białka [...]
Capri to serek typu włoskiego składa się z: - serwatki, - mleka pasteryzowanego, - soli, - regulatora kwasowości, - kwasu cytrynowego. W 100 g ma 190 kcal, w tym: - 14 g tłuszczy (w tym 9,8 g kwasów tłuszczowych nasyconych), - 3,6 g węglowodanów (w tym 3 g cukrów), - 12 g białka, - 0,5 g soli. Zazwyczaj wykorzystuje się go do sałatek, czy z [...]
bardzo fajny art.... Czyli wynika z tego ze ludzie na low-carb powinni miec zwiekszona produkcje testosteronu bo tam podaz tluszczu jest wieksza niz 30% ZMA ...zadam tu pytanie bo nie bede zakladal nowego tematu..czy moge je spozywac ok 30 min po posilku...? Posilek sklada sie z ok 35 g bialka i 30 tluszczy(low-carb)
[...] półtłustego. Wszystko by było tylko ze przez ok 2 miesiące schudłem 0,5 kg wydaje mi się ze robię coś nie tak .Jem dużo ryb typu makrela śledź tuńczyk do uzupelnienia bialka kupiłem serwatkę Ostrowia WPC. Jeżeli nie był by to kłopot to pomóż mi Panie kolego bo mnie szlak trafi tyle starań a ciągle coś nie tak. Pozdrawiam i dziękuje [...]
Jajko stanowi skarbnicę wartości odżywczych. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajko zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. To znaczy te, który organizm człowieka nie wytwarza. Białko jajka przez długi czas uznawane było za wzorowe i służyło do mierzenia proporcji aminokwasów w innych produktach. [...]
Jeżeli chodzi o ważenie produktów przed obróbką termiczną: -Jak już zostało wspomniane produkty takie jak np. mięso tracą część wody po obróbce, zaś ich kaloryczność oraz makroskładniki są podane dla surowego produktu - produkt bo obróbce traci około 20% objętości -To samo tyczy się chociażby makaronu czy ryżu tylko w tym przypadku działa to w [...]
Makrela to ryba z rodziny makrelowatych. Bardzo popularna w Polsce w wędzonej formie. Od niedawna również spotykana jakoś świeży filet w jednej ze znanych sieci marketów. Świeża makrela zawiera 18,7 g białka, 11,9 g tłuszczów i 0,2 g węglowodanów. Jest więc ona bardzo dobrym źródłem białka i tłuszczów. Istotne są szczególnie te drugie. Są to [...]
To jak się odżywianiu i jaki wprowadzimy styl życia, czyli aktywność fizyczna, ilość snu, użytki, ma istotny wpływ na nasze zdrowie i sylwetkę. Dlatego też w sytuacji, gdy chcemy zmienić swoje życie zdecydowanie na plus, warto wprowadzić zmiany właśnie w tym kierunku. Patrząc na to, co piszesz, dieta Twoja nie wygląda dobrze. Dlatego też sugeruję [...]
Cześć,ja sobie wyliczyłem,że mam spożywać 2500 kcal w tym 180 g białka,250 g węgli i 90 g tłuszczów-spożywanie dokładnie takich ilości białka,węgli i tłuszczy jest konieczne? Nie można po prostu osiągać w dziennych posiłkach 2500 kcal żeby kg zrzucić? oczywiście osiąganie tych 2500 kcal nie spozywajac przy tym słodyczy, napoi,pieczenia-tłustych [...]
Jajka są jednym z bardziej wartościowych produktów żywieniowych. Można je zaliczyć razem z wątróbką do topowych produktów z tzw. super-food, które wcale nie są wyszukane ani drogie. Jaja są bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka, tłuszczów i różnego rodzaju witamin. Białko to przez długi okres uważane było za wzorcowe. W 100 g jajka [...]
Odpowiednio dobrana dieta jest kluczek do dobrej jakościowo sylwetki i co najważniejsze do zdrowia. To właśnie zdrowie pozwoli nam zbudować sylwetkę. Bez niego nic nie jesteśmy w stanie zrobić. Warto pamiętać o tym, że istotny jest ogół diety, a nie jeden produkt. Zakładając, że dieta będzie dopięta na 80-90%, to jeden produkt słabej jakości nie [...]
Każdy z nas chciałby wyglądać jak najlepiej. Jednak nie każdy wie, w jaki sposób to zrobić, od czego zacząć, jak się ku temu motywować. Bez wątpienia podstawą będzie dobre dobrany trening siłowy i dieta, pod nasz organizm. W przypadku Twojej diety niestety nie wygląda ona zbyt dobrze. W założeniach wspomniałeś o low carb, a wrzucona dieta nie ma z [...]
Odżywka białkowa to jeden z najpopularniejszych suplementów wszechczasów wśród osób trenujących zarówno na siłowni jak i inne rodzaje sportów. Wyróżniamy odżywki białkowe takie jak izolaty, hydroizolaty, kompleksy, odżywki kazeinowe czy też odżywki węglowodanowo-białkowe tzw. gainery. Jednak nie wiele osób dokońca wie do czego służą odżywki [...]